dinsdag 3 januari 2012

Pecan- en cashewnoten maaltijdsalade


God wat was dit lekker. En klaar in een handomdraai. Zelfs voor mensen met kuchenängst. Maaltijdsalades ftw! Zeker in vrouwelijk gezelschap, als je de rest van de avond aan de wijn en bijvoorbeeld tapas gaat is dit geweldig.

O allereerst: De verhouding van ingrediënten is altijd persoonsgebonden. Sommigen lusten een flinke hoeveelheid tomaat, anderen vinden 75 gram noten per persoon wat aan de zware kant. Weer anderen houden niet van rucola en prefereren ijsbergsla. So be it.
Smaken verschillen, maar dit is een aardige leidraad.


Ingrediënten (voor 2 personen):

Salade:
3 flinke handen rucola
150 gram (ongezouten) pecan- en(/of) cashewnoten
10 cherrytomaatjes
Halve komkommer
Zeezout uit de molen naar smaak.
Flinke scheut extra vergine olijfolie.

Twee lekker donkere (afbak)stokbroodjes
Fles rode wijn(!)

Recept:
Neem alvast een mooi glas wijn

Was de rucola en laat het uitlekken of doe het in de slacentrifuge. Bak de stokbroodjes (indien nodig) af.
Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de komkommer in blokjes. Stop de rucola, tomaat, komkommer, en de (gemengde) noten in een kom. Zeezout uit de molen, olijfolie erover en hussel het voorzichtig door elkaar met 2 vorken. Wees vooral niet te conservatief met de olijfolie, gezonder dan dit gerecht kan bijna niet, bezuinigen op olijfolie is dan een doodzonde.

Snijd een stokbrood schuin af in lange dunne plakken met een broodmes en leg de andere terug in de (uitgeschakelde maar nog steeds warme) oven. Zet wijnglazen en de fles op tafel. Schep de salade op borden en leg op elk bord een half gesneden stokbroodje. Na het zoenen kun je altijd nog een keer opscheppen.  Done.

Bon appetijt!


Tip: Bij het opscheppen van de salade kun je het beste 2 vorken voor de rucola, en een opscheplepel voor de rest van de salade gebruiken.
Tip: De wijn op de foto is een Cabernet Sauvignon van de Albert Heijn. Niet echt een saladewijn misschien maar deze is zo goed dat ik hem de hele dag kan drinken.

Disclaimer: sommigen zouden bij een dergelijke salade liever walnotenolie gebruiken dan olijfolie. Persoonlijk vind ik dat met de rucola en de gemengde noten de notensmaak al goed vertegenwoordigd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten